20160503-2reporta-1462285343693

Del carrer a la web: Apps per a periodistes

20160503-2reporta-1462285343693

Actualment els periodistes podem trobar al nostre dispositiu mòbil tota una redacció portàtil, des d’aplicacions que et permeten la redacció i emmagatzematge de textos fins a la seva publicació, passant per la gravació i edició de vídeos, d’imatges o d’àudio.  Gairebé qualsevol smartphone pot ser usat avui en dia per a la cobertura informativa multimèdia.

Recórrer al mòbil per aquest tipus de tasques ofereix diversos avantatges; el principal, la disponibilitat. El mòbil és un aparell que sempre tens a mà. Estiguis on estiguis et permet recopilar contingut i publicar-lo a l’instant. Com a periodistes, però, hem de tenir clar que les eines que ens faciliten la nostra feina mai substituiran el nostre contingut o les nostres idees. La tecnologia és el vehicle per arribar als nostres receptors, però les habilitats requerides avui per fer de periodista són les mateixes que les de sempre.

Centrant-nos d’entrada en les aplicacions corresponents a l‘àudio, ens trobem amb un mercat replet, on hi ha per triar i remenar, depenent, això sí, i com sempre, de la plataforma que fem servir als nostres dispositius mòbils. Tanmateix, normalment a hores d’ara la majoria d’apps són compatibles tant per Android com per Apple. Una de les més cèlebres és VC AudioPro, que és especialment útil per a la cobertura informativa sobre el terreny, des de qualsevol lloc et possibilita incloure talls de veu o petites peces acústiques a les teves notes.

SoundPaper o Audioboo permeten escriure notes i capturar l’àudio a la vegada, mentre que el CinchCast utilitza el núvol per l’emmagatzematge de les trucades de conferència que puguis fer. També podríem destacar Tape a Talk, que és, senzillament, una gravadora digital, Hindenburg Field Recorder, que és molt usada a l’hora de gravar entrevistes tot i que serveix per molt més que això, ja que un usuari avançat pot arribar a produir un programa de ràdio complet, o DropVox, que penja l’arxiu directament al teu compte de DropBox. Peró en podreu trobar moltes més.

Seguidament, entrarem a valorar les “companyes” de les apps sobre àudio. D’eines especialitzades en el modelat de vídeo en podem trobar forces també, com per exemple Video Editor, que és un dels més bàsics que hi ha, OneVideoEdit, que permet el processament de vídeos a múltiples mitjans, o Filmic Pro, que permet millorar la llum, l’enfocament o tallar els teus vídeos. Dins a edició també podem trobar BambuseriENG, 1st Video, Flixwagon o Avid Studio. iMovie, ja és més complex i  requereix més pràctica.

Pel que fa a les aplicacions que tenen a veure més amb el text (edició i emmagatzematge), en podem trobar de diversos tipus. Simplenote és una molt bona aplicació per a prendre notes. També hi ha iAnnotate, que transforma documents en arxius PDF, iAWriter, que interactua amb Dropbox per guardar documents escrits al cloud, o Read it Later, que marca contingut per tal que el llegeixis quan tinguis més temps. Molt interessant també  Dragon Dictation, una molt bona app de detecció de la veu.

Finalment, hi ha les dedicades a la fotografia, des de la seva captura fins al modelatge i la publicació. Dues de les més populars són Camera Plusi ProCamera, que és similar a l’anterior i que fa fotos continuades en alta resolució. Snapseed és una altra bona opció per retocar les teves fotografies, té opcions per enfocar i posar filtres; això últim n’és una especialista Filterstorm, que té un bon ventall de filtres per a millorar la llum. També trobem Photoshop Express , FX PhotoStudio  o Camera Zoom FX, que molts diuen que és la millor aplicació de fotos per Android, amb permís de Camera 360. També n’existeixen d’altres, com Hipstamatic,o la més popular de totes i que no cal entrar a comentar: Instagram.

El conjunt d’aplicacions relacionades amb la pràctica periodística és molt considerable dins el mercat d’aplicacions, que no para de créixer.Hem comprovat com hi ha desenes i desenes d’eines que poden ajudar els periodistes a construir, gràcies a la seva perspicàcia i enginy, històries noticiables just de dins de la seva butxaca. Del carrer directament a la web.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *