fb-post

Quina és la millor aplicació de missatges per a vosaltres?

fb-post

En l’època actual, quasi parlem més a través del nostra Smartphone que de manera oral… Ja sigui evolució o involució, això és un fet, i actualment al nostra país hi han dos aplicacions que s’enduen tot el mercat actual… Això comença a assemblar-se una mica al monopoli que té telefonica, on les altres intenten perseguir-la però no hi ha manera d’enderrocar-la mai (tot i que per fi sembla que s’estigui aconseguint). Les apps estrelles dels nostres Smartphones son les de missatgeria instantània. Qui no té un Whatsapp o Facebook al mòbil? 4 cores, 3GB de RAM… i les estrelles segueixen sent apps com Whatsapp! Actualment hi ha una gran oferta al Market-Store i en volem fer una mica de recull de les que hem provat nosaltres.

Whatsapp

Com no, la reina actual de les apps de missatgeria instantània, Whatsapp. Tothom la té i moltes tele-operadores ja la incorporen als Smartphones per defecte (el meu Xperia Z de Yoigo la porta de sèrie). Realment, hauria de ser la reina però?

Amb Whatsapp és cert que tenim un bon client de missatgeria, ràpid i senzill. Amb Whatsapp, no tenim que buscar usuaris ni tampoc els tenim que afegir. Fem el log in a través del nostre número i ell sol ens afegeix els contactes que tinguem a l’agenda (i que tinguin Whatsapp). Fàcil no? Ara ja podem parlar amb qui vulguem! I no només això, Whatsapp també ens permet compartir fotografies, vídeos, àudio, ubicació i contactes amb un menú d’allò més senzill. Perfecte doncs!

Doncs NO! Quantes vegades s’han caigut els servidors? Quants atacs han rebut? (L’últim bastant sonat, on podien obtenir totes les imatges de perfil fàcilment). Si quelcom té Whatsapp en contra (sempre des d’un punt de vista personal) ha sigut la seguretat. I tot això es veu encara pitjor si afegim que, des de fa poc, Whatsapp obliga a pagar les seus usuaris… Vale, poquet, només són 0,89€ l’any… No em semblaria pas malament pagar-los, si, sempre i quan un producte estigui ben fet i sigui 100% segur i fiable. I per a mi, actualment, Whatsapp no ho és. Amb això, també s’ha de dir que l’empresa ha intentat guanyar en seguretat. Si bé van començar enviant els missatges sense encirptació, ara ja ho fan amb una encriptació.

D’altres coses negatives? Potser que els vídeos només puguin durar 10 segons (tot i que estalvia càrrega al servidor). Tenim un límit de 10 fotos per “enviament”. I sempre hi ha hagut moltíssima confusió amb el tick i doble tick… (recordem, un tick hem enviat el missatge al servidor, dos vol dir que ho ha rebut, però no llegit). A més, no té opció multidispositiu, només pots tenir Whatsapp en un únic Smartphone a la vegada. Tampoc té cap tipus d’aplicació per a PC o tablet (i no en tenen intenció de fer-ho). API “tancada”.

Line

El gran rival actual de Whatsapp, la app de missatgeria japonesa Line. Una gran campanya de publicitat i una grandíssima entrada al nostre país l’han situat com el gran competidor… Merescut? Veurem…

Line també et fa el registre mitjançant el telèfon mòbil, però amb un pas més, també podem fer el log in annexant el correu (o el Facebook). Una vegada ho fem, ens pregunta si volem que, com en el Whatsapp, es puguin afegir els contactes de la nostra agenda de manera automàtica (i si volem que ens puguin afegir de manera automàtica a nosaltres). Això ja resulta una millor en quan a seguretat i privacitat, ja que podem autoritzar o no a que algú ens afegeixi. No obstant, sí que és cert que no és tant senzill com Whatsapp. Per la resta, són apps molt semblants i pràcticament tenen les mateixes funcions, tot i que amb algunes diferències…

Com a avantatges, Line incorpora serveis de trucada i videotrucada mitjançant una xarxa Wi-fi. Per suposat, també té la opció d’enviar ubicacions, fotografies, vídeos (aquestes sense restricció de minuts), etc… La gran diferenciació que va tenir Line, però, va ser la introducció dels Stickers, emoticones de gran mida i més treballades que les de Whatsapp (les emoji). A més, Line també ofereix in-apps com Jocs, Line-Camera que donen més vida a l’aplicació. A més, Line sí que té client tant de PC com a MAC per a que hi puguis parlar per allí i no tenir que deixar el teclat. A més, també permet la opció de crear comptes de “famosos” on aquests, poden parlar amb el gran públic amb una macro-sala (de fet, recordo que Monica Naranjo va oferir un “xat obert” fa relativament poc [tampoc sabem si realment és Monica Naranjo o Manolo el que hi ha a l’altra banda del nostre terminal]).

Com a desavantatges, dir que només pots tenir un mòbil registrat i un ordinador a la mateixa vegada (2 dispositius i sempre diferenciats entre mòbil i ordinador). A més, Line sempre ha pecat de ser un “battery eater” (he arribat a veure que Line em consumia el 25% de bateria del meu mòbil i sense cap raó aparent). A més, té canals com Line España que ens poden produir SPAM al terminal (tot i que també és just dir que es poden bloquejar). A més, la interfície, tot i que la considero més “bonica” que la de Whatsapp, porta a més confusió i potser li falta senzillesa (tot i que això són opinions molt personals i cadascú pot jutjar-ho de manera molt diferent).

Facebook Messenger

Potser faltaria afegir aquest altre gegant al repartiment del pastís,i és que ningú pot obviar que actualment tenim el Facebook “fins a la sopa” [expressió molt de la llengua de Cervantes ho sé!]. Tothom (o quasi) té una compta de Facebook, ja sigui per contactar amb antics companys, formar grups “de treball” de la Universitat (encara que no ho sembli a mi i als meus companys d’universitat ens ha resultat molt útil el Facebook i els seus grups i xats), jugar al Top Eleven i jocs varis, etc… I és clar, Mark Zückeberg no volia ser menys i es va treure aquest client de missatgeria instantània. Bo? Veurem…

Com a gran avantatge, aquest Facebook Messenger et permet parlar amb qui vulguis sense sortir de l’aplicació amb la qual estàs treballant. Així, Messenger obre una esfera amb la foto del contacte per sobre de l’app que estàs utilitzant i et permet tant desplaçar-la per la pantalla com clicar-hi a sobre. Si hi cliquem, aquest ens obre (sempre a sobre de la app que tinguem oberta) la pantalla del xat des de on podrem tant llegir el que ens posen com contestar. La veritat és que és molt còmode realment si estem navegant i parlant a la vegada. A més, FM també té Stickers que substitueixen a les emoticones (més avorrides) de sempre. A més, també podem enviar fotos, vídeos, etc… i a més arxius pdf, .doc, etc…

Per contra, ja sabem que al Facebook tenim (o podem tenir) moltíssims contactes amb els quals no tenim perquè parlar freqüentment. A més, tampoc trobo que sigui la més ràpida i fluida a l’hora d’enviar quelcom ràpid (tot i que les últimes actualitzacions també permeten vincular un número de telèfon a la compte i la app actua com si fos un Whatsapp per entendre’ns). La interfície, tot i que senzilla, no té un acabat tant robust com les anteriors (molt iOS 7 pel meu gust).

BB Messenger

Havia de ser el gran ressorgiment de la companyia canadenca BlackBerry. Molt esperat realment aquest BlackBerry Messenger que al final es va quedar en un segon pla. Ho mereixia però?

Si bé BBM és una aplicació més, sí és cert que dóna molta més confiança a l’hora d’encriptar les dades i protegir la nostra seguretat una empresa com BB que no pas un Whatsapp o NaverJ. Per tant, podríem considerar-la potser, una de les opcions més segures si el què ens interessa és seguretat i protecció de dades. A més, BBM no annexa els usuaris mitjançant el número de telèfon, sinó mitjançant un PIN (obtingut a partir de la compte de correu que has d’annexar a la base de dades de BlackBerry). D’aquesta manera l’usuari està obligat a acceptar a la persona, ja sigui preguntant-li el PIN o acceptant que aquest ens agregui. A més, la interfície és bastant minimalista i la trobo bastant maca. La app a més, ha demostrat ser de les més ràpides, enviant els missatges molt ràpidament.

No obstant això, fora del que és la pantalla de xats,  no resulta tant senzilla de fer servir com la resta. Per trobar com afegir un usuari (sinó l’has utilitzat mai) t’hi pots estar una estona; i després no acaba de quedar clar les pantalles de grups o usuaris individuals. A més, en alguns dispositius, també m’he trobat que consumia bastant bateria, com li passa a Line. Per acabar, tots sabem què li ha passat a BB en els últims anys… Van ser els primers en inventar un sistema de missatgeria instantània gratuïta per a mòbils, però la seva falta d’idees en el sistema o la seva tossuderia, els han portat fins a on són, la 4a empresa de telefonia mòbil per sota de les 3 grans, Apple, Google i Micrososft, per tant, quines garanties de futur poden oferir?

Woowos

Més que per funcionalitat, la incloc per patriotisme, i és que Woowos és una app catalana. Millor o pitjor feta, des de Appledroid hem d’estar al costat del producte de la terra, i la contemplarem com una opció més, però realment és una opció vàlida? Doncs he de dir que ho vaig intentar, però actualment no ho és.

Woowos també fa servir un sistema similar a Whatsapp, on t’afegeix els contactes de la teva agenda si els dos teniu l’aplicatiu instal·lat. Woowos, però promet una millor seguretat i a més, com a gran novetat, pots enviar missatges encriptats per tu mateix. Com es fa? Doncs és tant senzill com escriure un text qualsevol i quan acabem ens demanarà una clau. La introduïm (és una clau alfanumèrica) i s’envia el missatge. El destinatari rep la clau xifrada, i només podrà llegir-ne el contingut si clica i escriu la clau. Sembla una bona idea no?

Bé, el funcionament general de la app no és gens bo. Costa molt que es sincronitzin els contactes, a vegades no s’envien bé els missatges, la interfície no està gens ben optimitzada… Creiem que pot ser una bona aplicació, però actualment li falta molt de recorregut. A més, hi hauria d’haver alguna manera de guardar una clau o almenys un botó general per desencriptar tots els missatges de cop (ja que sinó no pots tenir una conversació ràpida i fluida). A més, tampoc compta amb un client web o d’escriptori.

Telegram

Per últim, comentar la gran novetat que sembla voler desbancar a Whatsapp, Telegram. Telegram és una nova app feta pels creadors de la xarxa social russa VK i nascuda, segons ells, per fer el que hauria de ser realment una app d’aquest tipus: quelcom segur, ràpid, gratuït i obert. Donaran amb el clau?

La interfície és exactament igual a la del Whatsapp (Android estil HOLO, iOS estil iOS7), però el concepte és molt diferent. per començar, Telegram ofereix més seguretat que Whatsapp. Certament han sortit articles on critiquen el protocol únic (i editat pels autors) que suggereixen que està mal fet, té algun “bug” i coses similars… Sincerament, no m’atreviria a dir que RES és segur i fiable al 100% (un dia parlarem de seguretat informàtica i de com està el tema si voleu), però sí m’atreveixo a dir que Telegram és més segura que Whatsapp (queda demostrar per experiència). Tot i això, en comparació, Whatsapp té moltíssims seguidors fidels que, per suposat, és lo més important en una app de missatgeria instantània (com diu el nostre company “lo” Victor, no vull tenir milions d’aplicacions “d’estes” a “lo” mòbil!).

Seguint (compartiré amb tots que amb el Victor vam tenir una conversació MOLT acalorada per Whatsapp en referència a TelegramVSWhatsapp), Telegram també ofereix un sistema basat en el cloud i a més és multidispositiu. Amb això, podem tenir Telegram a diversos dispositius diferents i sincronitzats al instant (per mi, la millor opció de Telegram que la situa al número 1). És molt còmode poder contestar un missatge via PC o MAC i no obrir el mòbil (amb la conseqüent despesa de bateria per obrir la pantalla del dispositiu). A més, és tant ràpida com Whatsapp a l’hora d’enviar i rebre missatges (ells diuen que més, jo no he notat diferència). Queda veure, però com la tracten els usuaris amb el temps, com aniran els servidors amb l’increment tant brutal que està patint (200.000 usuaris diaris, jo ja en tinc 80 llargs)… Humilment, espero que triomfi, així només pot passar dues coses: que Telegram sigui la nova reina o que Whatsapp es tingui que posar el casc de pensar i trencar-se les banyes per a fer d’una vegada per totes millor la seva app.

WeChat, KakaoTalk i d’altres…

Sí, n’hi han moltes més, millors i pitjors, però jo no les he provat! (jo crec que ja n’he provat moltíssim es). Si algú les ha provat i vol compartir les seves impressions, seran benvingudes! (Pels qui no sàpiguen, WeChat és la de Messi i KakaoTalk és molt famosa a Korea).

Bé, jo no tinc la veritat absoluta i m’hauré deixat milers de detalls de cadascuna, però sí que he volgut aportar una mica del que he pogut provar d’aquestes i del que més m’ha agradat i del que menys de cadascuna. Estarem encantats de rebre el vostre feedback i saber quina és per a vosaltres la millor i la que utilitzeu normalment.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *